Jagody acai – cudowny owoc na odchudzanie?

jagody acaiJagody Acai, błyszczący niebiesko – fioletowy owoc z Brazylii, zyskały ostatnio ogromną popularność i cieszą się dobrymi opiniami klientów. Są one sprzedawane w postaci proszku, soku, mrożonej pulpy czy kapsułek (jagody psują się zbyt szybko, więc nie można wysyłać ich w całości) i są reklamowane jako najlepszy suplement diety tej dekady.

Może się zdarzyć, że zaczniesz wpatrywać się się szklistym wzrokiem w wieczorne reklamy sprzedawców produktów Acai lub zastanawiać się czy reklamy i opinie w magazynach i sieci są prawdziwe: Czy jagody Acai to cudowny i naturalny lek, zdolny do poradzenia sobie z tłuszczem ( nie wspominając o dysfunkcjach seksualnych i ogólnym starzeniu się )? Jeżeli chodzi o zrozumienie fenomenu jagody Acai, to spróbuj wyobrazić sobie smoothie zmieszane z nierównych części prawdy i fikcji. Niektóre – choć nie wszystkie – reklamy i opinie mówią prawdę. Wiedząc, co i jak można oszczędzić sobie rozczarowania – i sporego obciążenia dla swojego portfela.

 

Jagody acai w medycynie brazylijskiej – opinie

Jagody acai: W medycynie Brazylijskiej, olej z jagód acai stosowany jest do leczenia biegunki; napar ze skórek owoca stosuje się do miejscowego przemywania owrzodzeń skóry, a nasiona rozdrabnia się i przygotowuję w postaci naparu na gorączkę. W peruwiańskiej Amazonii, napar z prażonych i rozgniecionych nasion służy do leczenia gorączki. W Kolumbii, gdzie drzewa rosną wzdłuż wybrzeża Pacyfiku, nazywa się je naidí  a owoc jest przetwarzany w powszechnie spotykany i popularny napój.

 

Sok Acai: Najczęstszym sposobem na wykorzystanie jagód Acai przez mieszkańców Amazonii jest zamienienie go w ciemny purpurowy sok. Sok jest pozyskiwany z małych okrągłych owoców poprzez moczenie nasion w wodzie w celu zmiękczenia ich cienkiej zewnętrznej powłoki, a następnie wyciskanie i naprężanie ich do wytworzenia smacznej i  bardzo gęstej fioletowej cieczy. Sok z Acai musi być serwowany świeży i bardzo zimny z (lub czasami nie) cukrem i mąką z tapioki. Jest to odżywczy i orzeźwiający napój, który jest również stosowany do produkcji lodów, alkoholu, musów i słodyczy. Odnotowano, że wśród rdzennej ludności spożywa się nawet do 2 litrów dziennie  tego bardzo pożywny soku. Sok Acai był i pozostaje bardzo ważna częścią diety wśród tamtejszej społeczności i północnych rodzimych STH amerykańskich diety i stał się bardzo popularny na wszystkich poziomach społeczno- gospodarczych.

 

Korzyści zdrowotne spożywania Jagód Acaijagody acai zdrowie

 

Mamy dość dużą wiedzę na temat korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania Jagody acai, a wsparta jest ona badaniami naukowymi nad właściwościami owoców. Acai jest bogatym źródłem antocyjanów i innych związków fenolowych  oraz fito-odżywczych. Jagody Acai są jednymi z najbardziej odżywczych darów Amazoni, bogate w witaminy z grupy B, minerały, błonnik, białka i kwasy tłuszczowe omega-3. Acai zawiera również kwas oleinowy (omega-9), korzystny dla zdrowia kwas tłuszczowy (często błędnie uważany za najważniejszy).

Minerały zawarte w Jagody acai to potas, który jest minerałem występującym w największej ilości w jagodach Acai. Zawierają również  miedź i bardzo dużą ilość manganu. Nawet niewielka porcja dostarcza znacznie więcej tego minerału, niż potrzebuje go nasz organizm.

 

Składniki odżywcze Acai: Antocyjany są to związki, które mają silne działanie przeciwutleniające, umożliwiając organizmowi neutralizację potencjalnie szkodliwych wolnych rodników. Słynne badania dotyczące „Francuskiego Paradoksu” opisują antocyjany jako przeciwutleniacz, który chroni Francuzów przed chorobami serca. Francuzi są znani ze spożywania dużej ilości kawy, nikotyny, cukru, białej mąki, sera i tłuszczów nasyconych – a jednocześnie mają bardzo niski wskaźnik chorób serca w porównaniu do krajów sąsiadujących, takich jak Wielka Brytania i Dania. Winogrona używane do produkcji czerwonego wina, ze względu na ilość antocyjanów uważa się za odpowiedzialne za rzadkie występowanie chorób układu krążenia. Chociaż czerwone wino zawiera w sobie dużo antocyjanów, wykazano że ich ilość w jagodach Acai jest kilkukrotnie wyższa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Posted by: admin on